- april 27, 2020
- Verkopen
Je huis verkopen zonder makelaar?

Je weet het zeker; je gaat je huis verkopen. Toen bedacht je je, kan ik mijn huis anno 2020 ook zelf? Natuurlijk kan je dit! Met de juiste handvatten, tips & tricks ga jij dit voor elkaar krijgen. Leer met de volgende 6 stappen je huis verkopen zonder makelaar.
01. Goede voorbereiding is het halve werk
Je huis verkopen is geen kleine onderneming, vergis je daar niet in en ga goed voorbereid te werk. Zet eerst alle feiten op een rijtje. Hoe groot is je huis, hoeveel kamers zijn er aanwezig en op hoeveel grond staat de woning. Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn voor de verkoop. Heb je de feiten van de woning inzichtelijk, bedenk dan wat voor vraagprijs er bij de woning past. Op zoek naar tips om de woning waarde te bepalen? Klik dan hier!
Het loont om kleine reparaties uit te voeren en je huis even schoon te maken. Ziet alles er weer keurig uit? Dan kun je nu de foto’s maken die je nodig gaat hebben voor het promoten van jouw huis. Klik hier om onze woningfotografie tips te bekijken.
02. Schaamteloze zelf promotie
Je wilt er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat je woning te koop staat. Naast een verkoopbord is het dus verstandig om je woning ook online aan te bieden. Je kan hier jouw huis gratis plaatsen op onze site, daarna kun je de link van jouw professionele pagina delen via social media. Doe er een aantal van de eerder geschoten foto’s bij en een goede tekst. Nu kan het verkopen beginnen.
03. Bezichtigingen
Kies je ervoor om helemaal zelf je huis te verkopen, dan doe je de bezichtigingen natuurlijk ook zelf. Hier zit ook een voordeel aan, niemand kent het huis zo goed als jij!
Denk wel even aan de volgende punten:
- Daglicht is het beste licht. Probeer de bezichtigingen daarom zoveel mogelijk bij voldoende daglicht te plannen.
- Zorg voor een opgeruimd en schoon huis. Dit laat de beste indruk achter.
- Heb je erg veel spullen, overweeg deze dan ergens te stallen. Ruimtes met veel meubels en spullen ogen namelijk kleiner.
- Creëer rust; denk erover na om je huisdieren of kinderen tijdens een bezichtiging ergens onder te brengen. Dit geeft een potentiële koper het gevoel alle tijd te kunnen nemen om rustig rond te kijken.
- Vraag gerust aan de potentiële kopers of het huis overeenkomt met de verwachtingen. Aan de hand van die feedback kun je je advertentie bijschaven.
- Leg documenten klaar, die na de bezichtiging van pas kunnen komen zoals de lijst van roerende zaken of (als je in een appartement woont) de stukken van de Vereniging van Eigenaren. Je kan er ook voor kiezen dit als bijlagen op onze site aan te bieden.
04. De onderhandelingen
Oké, het is zover. Er is iemand geïnteresseerd om je woning te kopen en er is een bod gekomen. Je hebt verschillende opties. Je kunt het bod afwijzen en accepteren, maar je kan natuurlijk ook een tegenbod doen, dan begin je de onderhandeling.
Tijdens de onderhandelingen mogen de bezichtigingen gewoon doorgaan, maar het is niet de bedoeling dat je op een bod van een ander ingaat. Het is gebruikelijk om eerst het ene bod af te handelen, voordat je ingaat op het bod van een andere partij.
05. Voorlopig koopcontract
Uiteindelijk komt er een moment dat beide partijen akkoord zijn met het bod en de voorwaarden. Deze moet je vast gaan leggen op papier waar beide partijen een handtekening onder zetten.
In het voorlopig koopcontract komen minimaal de volgende zaken aan bod:
- De koopprijs;
- De datum waarop je woning aan de andere eigenaar wordt overgedragen;
- Het eventuele voorbehoud van de koper voor het krijgen van een financiering voor het huis of appartement en eventueel ook een voorbehoud voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie;
- De roerende zaken. Hierbij spreek je af wat achterblijft in het huis en wat voor welk bedrag kan worden overgenomen door de koper.
06. De overdracht
Het is gebruikelijk dat de koper een notaris uit kiest. Bij deze notaris zal je een afspraak moeten maken om de akte te laten passeren, dit betekent dat de notaris een leveringsakte zal opstellen welke door jezelf (de verkoper), de koper en de notaris ondertekend zal worden. Zodra de leveringsakte door de notaris is ingeschreven bij het kadaster, is de koper de nieuwe eigenaar.
Nog niet overtuigd dat je het zelf kan?
Bij ons kan je binnenkort helemaal gratis een online training doen.
Maak hier een account aan en schijf je hier in voor onze nieuwsbrief om te horen wanneer de cursus live gaat!