- februari 17, 2020
- Verkopen
Woningfotografie: Hoe maak ik foto’s van mijn woning?

Woningfotografie is met goede foto’s ontzettend belangrijk om je woning te kunnen verkopen. Foto’s kunnen woningadvertenties maken of breken. Wanneer je weinig ervaring hebt met het maken van foto’s kun je er ook voor kiezen dit door professional te laten verzorgen. Voor degene die het toch graag zelf willen proberen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Enige voorkennis van fotografie is wel wenselijk.
01. Ruim op
Helaas gebeurt het toch nog te vaak. Men besluit zelf de woning te verkopen en zetten snel wat foto’s bij een advertentie. Er zijn natuurlijk ook mensen die hier doorheen kunnen kijken, maar daar zijn er niet veel van. Deze woningen staan daardoor gemiddeld genomen langer te koop. Wil je je woning goed aanbieden, dan zorg je voor een opgeruimd huis zonder al te veel afleiding. Ruim rondslingerende kleding op, doe de was en ruim kleine prulletjes ook op.
02. Maak het huis schoon
Nadat de woning is opgeruimd zorg je voor een schoon huis. Niet elk detail is bij woningfotografie te zien, maar zorg dat het netjes is. Stof alles even af en haal de stofzuiger door het huis. Zeem de ramen, van buiten en binnen, maak de bedden op, doe de spiegels af en poets de badkamer.
03. Creëer ruimte
Ook al heeft een woning maar een x aantal vierkante meters aan oppervlakte, met een paar handigheidjes kan een woning er toch ruimer uitzien dan hij is. Hoe groter het oogt, hoe makkelijker het verkoopt. Woningfotografie is hierbij een sterk middel.
Hang bijvoorbeeld een spiegel op en laat alleen het nodige meubilair staan, die extra stoel staat op de foto alleen maar in de weg. Heb je meubels die je niet even aan de kant kan zetten maar ook niet noodzakelijk zijn? Overweeg deze dan tijdelijk op slaan.
04. Houd het overzichtelijk
Zoals in tip 01. al aangegeven, zorg ervoor dat er geen afleiding is, zodat men zich op de woning kan concentreren in plaats van op de spullen die er in staan. Haal bijvoorbeeld de auto van de oprit en de familiefoto’s weg.
Daarnaast is het belangrijk dat de foto’s van de woning niet door elkaar staan en er een logische volgorde is.
Begin bijvoorbeeld met het vooraanzicht van de woning, ga dan naar binnen en volg de woning zoals je deze zou doorlopen: de hal, het toilet beneden, de huiskamer, de keuken, eerste verdieping, eventuele 2e verdieping of zolder en dan de achtertuin en als laatste de schuur of het tuinhuis. Uiteraard is iedere woning anders, maar het is belangrijk dat de volgorde logisch is.
05. Zorg voor voldoende licht.
Een van de belangrijkste onderdelen van woningfotografie is toch wel het licht. Zie voor voorbeelden het aanbod van ons platform en de demoadvertenties: https://casavestra.nl/aanbod/
Het huis komt frisser maar ook groter over. Daarnaast valt een lichte woning van binnen gewoon meer op dan een donkere. Zorg dus voor voldoende licht. Open de gordijnen of haal ze zelfs helemaal weg. Dit zorgt ook nog eens voor een ruimer ogende woning. Huur eventueel een flitser maar doe dit wel met een softbox, anders komt het erg onnatuurlijk over.
06. De camera instellingen, de lens en het statief
Oke, hier kan het even wat technischer worden. Daarom is basis kennis van fotografie ook wel aan te raden. Mocht je tegen termen aanlopen die niet bekend zijn bij je, twijfel dan niet om het artikel van Zoom.nl te lezen op: https://zoom.nl/artikel/cursussen/26728-iso–diafragma—sluitertijd—de-belichtingsdriehoek-uitgelegd.html
Heb je een systeem- of spiegelreflexcamera dan kun je je gaan verdiepen in de instellingen en de soort lens die je gebruikt. Voldoende licht en scherpe foto’s is bij woningfotografie erg belangrijk. Om te zorgen dat er niet teveel ruis is, raden we een ISO waarde van 400 of lager aan. Het is per camera verschillend waar de grenzen liggen, maar zo zit je altijd veilig.
Omdat het hier gaat om het maken van overzichtsfoto’s raden we je aan het diafragma relatief klein te houden. Denk hierbij dus aan een hoog getal van ongeveer F11 of hoger. Zo is alles scherp en duidelijk in beeld.
De sluitertijd kun je afstemmen op de hoeveelheid ligt dat er berschikbaar is. Mocht je geen flitser hebben en er ook geen willen huren, dan kan het zijn dat een langere sluitertijd wenselijk is. In dat geval kan een statief erg handig zijn.
Een lens met een wijd zichtveld is belangrijk om alles in beeld te krijgen. Je zou kunnen denken aan een 16-35mm lens, probeer echter wel te vermijden dat je een vertekend beeld krijgt. Wanneer je helemaal naar de 16mm gaat kan dit gebeuren, doe dit dus alleen als het echt niet anders kan.
Meer weten over het kopen van een woning?
Houd onze blog in de gaten op: https://casavestra.nl/blog/, volg ons via Facebook en Instagram of schrijf je onder aan de pagina in voor de nieuwsbrief.