Woningwaarde: Hoe schat ik zelf de woningwaarde in?

De woningwaarde kun je laten bepalen door een makelaar, maar dit kan je ook zelf doen. Wanneer je dit zelf wilt inschatten heb je wel een goede basiskennis nodig en beschikken over de juiste tools. Wij proberen je hierbij te helpen met de volgende tips. Wanneer je twijfels hebt raden we je aan om een professional in te schakelen.

01. Vergelijk verkochte woningen uit de omgeving.

Wanneer vergelijkbare woningen in de buurt recent verkocht zijn is het verstandig hier onderzoek naar te doen. Zoek op internet naar de advertentie die online heeft gestaan en kijk of de cijfers en kenmerken ongeveer overeen komen. Hierna kun je de verschillende vraagprijzen vergelijken.

02. Vraag de koopsom op.

Verschillende aanbieders laten je de koopsom van een woning opvragen. Dit is vaak tegen een kleine vergoeding en kan eenvoudig via SMS. De informatie over de koopsom is openbaar en wordt geregistreerd bij het Kadaster. Dit is dus een erg betrouwbare manier van onderzoek.

03. Wees realistisch

Hebben de buren een uitbouw en jouw woning niet dan doet dit iets met de prijs. Een aantal zaken zijn waarde vermeerderend of juist waarde verlagend. Wees hier realistisch in. De volgende zaken kunnen waarde vermeerderend zijn:

  • Een vergroting van de woning (bijvoorbeeld een dakkapel)
  • een uitbreiding van de woning (bijvoorbeeld een aan- of uitbouw)
  • Hoge duurzaamheid (bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of WTW)
  • Goed onderhoud (bijvoorbeeld het dak, de gevel of schilderwerk)

Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op de website van wegwijs: https://www.wegwijs.nl/verdieping/checklists/verbouwen/

04. Gebruik een berekenmodel

Op verschillende sites zijn berekenmodellen te vinden.
Bijvoorbeeld bij kadasterdata.nl of bij De Hypotheker:

Kadasterdata
https://www.kadasterdata.nl/woningwaarde

De Hypotheker
https://www.wegwijs.nl/berekenen/wat-is-mijn-huis-waard

Doe er je voordeel mee en gebruik ze. Zo krijg je een goed beeld van de waarde van je woning.

Let wel; dit zijn inschattingen van de woning en bijbehorende waarde. Niemand kan garanderen wat de waarde van een woning daadwerkelijk is. De uiteindelijke verkoopwaarde van een woning wordt in het economische verkeer van vraag en aanbod bepaald.

05. Wanneer zou je zelf tevreden zijn?

Een makelaar kan de woningwaarde inschatten, maar hij of zij kan niet bepalen of je er tevreden mee bent. Bepaal daarom ook goed voor jezelf met welk bedrag je tevreden zou zijn. Een bod kan soms hoger of lager uitvallen, het belangrijkste is dat jij tevreden bent met hetgeen waar je uiteindelijk akkoord mee gaat.

Meer weten over het kopen van een woning?
Houd onze blog in de gaten op: https://casavestra.nl/blog/, volg ons via Facebook en Instagram of schrijf je onder aan de pagina in voor de nieuwsbrief.

Terug naar boven
feedback_mix.png